Ladda ner vår huskatalog

Ladda ner vår huskatalog

ÄNNU MER REFORMHUS

info@reformhus.se

+46 (0)451 70 50 20

Title Image

Ny smedja för Olingesmen

Ny smedja för Olingesmen

Simon Abrahamsson, känd som Olingesmen, har återigen funnit hopp efter att en förödande brand i augusti 2023 förstörde hans smedja och allt han byggt upp under åren. Simon, nu 26 år gammal, beskriver sig själv som en person som är ”mer hemma i en smedja än i ett vardagsrum”, och det var just denna passion som nästan knäcktes när lågorna tog över.

Branden som ödelade Simons smedja, där han förlorade ovärderliga verktyg inklusive ett städ från sekelskiftet 1600-1700 och en fjäderhammare han byggt under ett års tid, lämnade honom med en tomhet. Ett annat värdefullt städ från 1802, på vilket Simon lärde sig sitt yrke, blev också ett offer för elden. Men trots tragedin har Simon lyckats resa sig med hjälp av bl.a. Reformhus, som har hjälpt till med byggmaterial för att bygga upp en ny smedja.

Simon bor för närvarande i sitt föräldrahem men har efter branden köpt en ny fastighet där den nya smedjan nu är under uppbyggnad. Fastigheten, en drängabostad från sekelskiftet 1800-1900, ska renoveras när smedjan är klar. Den nya smedjan byggs i ett gammalt brygghus som står på den nya tomten, och förhoppningen är att smedjan ska vara i full drift i augusti i år – ett år efter den ödesdigra branden.

Simon har varit smed så länge han kan minnas, eller sedan han var ”2 skitar hög och en macka bred” som han själv uttrycker det. Uppvuxen i en lantbruksfamilj började hans resa som smed med hans farfars fältässja och upptäckten av eldens betydelse för att laga och tillverka de verktyg som användes på gården.

Lantbruk ligger Simon varmt om hjärtat, och han älskar att tillverka och reparera verktyg och maskiner som används på gårdar. Han sysslar även med konstsmide och gör allt från knivar till ljusstakar och vackra krokar. I den nya smedjan planerar han bl.a. att hålla kurser i tillverkning av gammelsvensk lie och lär ut hur man använder dessa traditionella redskap.

Branden må ha slukat allt, men med stöd från omgivningen och en stark vilja är Simon Abrahamsson på god väg att återuppbygga sin passion och sitt hantverk – en smedja som inte bara kommer att tjäna honom, utan också nästa generation av hantverksintresserade.